Basisinkomen, hoe zit dat nou precies?

(Earth Matter) Heb jij weleens gehoord van het basisinkomen? Of vraag je je af hoe dit nu precies zit? Deze korte, creatieve Cut Motion Video zet jou aan het denken, en praten over de voor- en nadelen van het idee van het basisinkomen.

Ga jij ook het gesprek hierover aan?

In de levende Tegenlicht infographic van tien minuten hieronder onderzoekt econoom Marcel Canoy of een basisinkomen haalbaar en betaalbaar is. 

Zou een basisinkomen de hoeksteen kunnen zijn van een nieuwe maatschappelijke structuur? Een sociaal model waarin niet eindeloos uitkeringen en toeslagen worden rondgepompt (80% van de Nederlandse huishoudens krijgt momenteel één of andere vorm van toeslag)? En waarin we mensen niet langer dwingen tot zoeken naar banen die niet meer bestaan?

Samen met econoom Marcel Canoy, voormalig adviseur van Barroso, berekent Tegenlicht Kort wat invoering zou kosten: is het haalbaar en betaalbaar?

Deze aflevering van Tegenlicht Kort is een bewerking van de aflevering ‘Gratis geld’ van VPRO Tegenlicht. Bekijk ook de volledige documentaire van 50 minuten.

Bron: Earth Matters


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Basisinkomen in Finland groot succes. Kan de ontdekking van dit onverwachte neveneffect de reddende revolutie zijn?

Translate »