Kwaliteiten die een alleenstaande moeder belichaamt en haar tot een echte ‘Wonder woman’ maakt

(Global Heart | Esther Haasnoot) Iedere moeder heeft zo haar eigen uitdagingen en onzekerheden. Een alleenstaande moeder krijg naast de zorg van het moederschap ook nog een reeks andere uitdagingen op haar bordje.

Maatschappelijke druk op alleenstaande moeders

In een maatschappij dat vooral aan de huwelijkse staat alle waarde toekent, krijgt een alleenstaande moeder veelal te maken met allerlei vooroordelen en stereotyperingen. Waarom? Niet iedere vrouw is gelijk en bovendien is iedere situatie uniek. Het alleenstaande moederschap kan iedere vrouw overkomen. Sommige alleenstaande moeders zijn gescheiden of hebben hun partner verloren en niet alle mannen kijken naar hun kinderen om. Sommige vrouwen kiezen heel bewust voor alleenstaande ouderschap, anderen niet. Er zijn moeders die volop genieten van het single ouderschap en zouden ook niet anders willen. Andere moeders roeien met de riemen die ze hebben en maken het beste van de situatie. Oordeel niet, want iedere moeder heeft haar eigen verhaal.

De kwaliteiten van een alleenstaande moeder

Elke alleenstaande moeder navigeert zo goed als mogelijk door het leven. Zeker, in je eentje een huishouden runnen, je kinderen opvoeden en daarnaast ook nog werken: het single moederschap is niet altijd eenvoudig. Maar geldt dat niet voor elke ouderschap? Er zijn waarschijnlijke momenten waarop een alleenstaande moeder het gevoel heeft dat ze faalt. Het is tijd om al deze moeders te eren die dag in dag uit doen wat ze doen, om hun kinderen te ondersteunen, te verzorgen en te koesteren. Want iedere alleenstaande moeder is real-life wonderwoman. Dit is waarom:

Onafhankelijk rolmodel:

Één van de betere geschenken die zij haar kinderen kan geven, is de wetenschap dat ze het ook op hun eentje kunnen maken. Zij belichaamt het idee dat het beter is een relatie vanuit liefde te “willen”,  in plaats van dat je het “nodig” hebt om aan dingen te kunnen voldoen, te doen of te verkrijgen. Ook al is er misschien ooit een tijd geweest waarin ze bang was om alleen te zijn, een alleenstaande moeder geniet van haar onafhankelijkheid. Ze weet wie ze is en vertrouwt niet op iemand in het bijzonder voor ondersteuning. In plaats daarvan wordt ze een deel van een groter netwerk van individuen die op elkaar kunnen leunen als en wanneer dat moet. Een alleenstaande moeder begrijpt haar behoeften en is niet bang om ze te verwoorden. Ze is een superheld, geen martelaar, en herkent wanneer ze een situatie moet verlaten die haar niet toelaat haar potentieel te realiseren.

Sterk en onbaatzuchtig

Alleenstaande moeders zijn sterk en onbaatzuchtig. Ze moeten wel; als alleenstaande moeder is er geen ruimte voor egoïsme. Ook al voel zij zich bijv. niet lekker, haar kinderen hebben haar nodig. Ze moet haar bed uit, het ontbijt maken en de kinderen de kinderen naar school brengen. Ze zijn kok, verzorger, beschermer, crisis adviseur en tevens kostwinner. Hoewel het zelden makkelijk is hebben deze moeders een manier gevonden dat laat zien dat vrouwen letterlijk alles kunnen overwinnen.

Eerlijk
Als je ooit tijd hebt doorgebracht met een alleenstaande moeder, weet je dat de waarheid belangrijk voor haar is. Een alleenstaande moeder kan op anderhalve kilometer afstand een leugen spotten. Denk daar eens over na. Heb je ooit geprobeerd om tegen een alleenstaande moeder te liegen? Als je dat niet hebt gedaan, zou ik het ten zeerste afraden. Ze heeft geen tijd voor games en zal je dit ook duidelijk maken.

Creatief en probleemoplossend

Alleenstaande moeders zijn gewend de dingen alleen te doen en vragen doorgaans niet snel om hulp. Het is een vaardigheid die ze moeten leren om te overleven. Een alleenstaande moeder denkt buiten de box, ze weet de meest innovatieve manieren te bedenken en doelen te bereiken. Omdat ze het zo vaak doet, is ze er niet alleen bekwaam in, maar voelt ook voldoening wanneer ze een plan bedenkt waar nog niemand aan heeft gedacht.

Zelfverzekerd en intelligent
Noodgedwongen moest ze vaardigheden aanleren. Daardoor is ze praktisch, intelligent en gelooft zij in haar capaciteiten. Dat komt omdat ze vaak weet waarover ze spreekt. Een alleenstaande moeder beschikt een schat aan praktische kennis, stel haar een vraag, de kans is groot dat ze een antwoord voor je heeft of je op zijn minst in staat zal stelt een oplossing te vinden.

Vrouwelijk
Een alleenstaande moeder zal een ander niet onzeker maken in haar aanwezigheid. Ook is zij er niet opuit om een ander af te pakken. Ze is zich bewust van haar vrouwelijkheid maar gebruikt dit niet om te krijgen wat zij wil. Haar prioriteit ligt bij haar kinderen.

De echte Wonder Woman is geen stripboekkarakter maar een alleenstaande moeder die door teleurstellingen en nederlagen haar innerlijke kracht heeft gevonden.

Bron: Global Heart


Je kunt ook interesse hebben in:

Vrouwen brengen liever tijd door met vriendinnen dan met partner

10 levenslessen die kinderen ons leren

Translate »