Doet het lopen van een marathon risico op infecties verhogen?

(Global Heart | Esther Haasnoot) Er wordt algemeen aangenomen dat sommige vormen van lichaamsbeweging je immuunsysteem onderdrukken en  het risico op infecties, zoals verkoudheid, verhogen. Recent onderzoek suggereert dat dit waarschijnlijk niet waar is.

Lichaamsbeweging stimuleert het immuunsysteem

In feite lijkt lichaamsbeweging het immuunsysteem te stimuleren. Het idee dat training van het uithoudingsvermogen het immuunsysteem onderdrukt, komt voort uit onderzoek in de jaren tachtig en negentig. In deze onderzoeken werden deelnemers aan een marathon gevraagd of ze symptomen van infecties hadden, in de dagen en weken na de race, velen hadden dat.

Beweging heeft een diepgaand effect op de immuniteit. Deze eerdere studies brachten de oorzaak van het verhoogde risico op “infectie”naar een onderdrukt immuunsysteem, maar dit blijkt niet waar te zijn. Tegenwoordig onderzoeken de meeste wetenschappers de voordelen van lichaamsbeweging op immuniteit.

Studies met proefdieren hebben aangetoond dat lichaamsbeweging het immuunsysteem kan helpen kankercellen te detecteren en te doden. En, zoals recent onderzoek aantoont, regelmatige lichaamsbeweging kan zelfs veroudering vertragen.

Verandering immuuncellen

Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat immuuncellen op twee manieren veranderen. Aanvankelijk neemt het aantal immuuncellen in de bloedbaan tijdens de training toe. Sommige cellen, zoals natural killer-cellen die zich bezighouden met infecties, vertienvoudigen. Enkele uren nadat de training is afgelopen nemen sommige immuuncellen in de bloedbaan aanzienlijk af, soms dalen ze naar lagere niveaus dan voor de start van een training.

Een snellere en diepere ademhaling tijdens inspanning vergroot de kans om iets infectieus in te ademen. Afname van immuuncellen in de bloedbaan enkele uren na de training betekent niet dat deze cellen verloren of vernietigd zijn. Een laag aantal immuuncellen in de bloedbaan in de uren na de training is geen immuunsuppressie. Integendeel, immuuncellen gestimuleerd door lichaamsbeweging zijn op zoek naar infecties in andere delen van het lichaam.

Minimaliseren ontwikkelen van infectie

Hoewel een inspannende training op zich de kans op het oplopen van een infectie niet vergroot, kunnen andere factoren dat wel doen. Factoren, zoals het eten van een ontoereikend dieet, slaapgebrek, nat worden, psychologische stress, en contact met mensen die mogelijk een infectie hebben, zijn allemaal gekoppeld aan een grotere kans op het ontwikkelen van infecties.

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Afvallen met sporten – 4 dingen die je moet weten

Recept: zelf een gezonde sportdrank maken

Translate »