Hoe te stoppen met het zoeken naar geluk op alle verkeerde plaatsen

(Global Heart | Esther Haasnoot) Dikwijls hebben we de neiging om geluk te zoeken in de volgende aankoop, de volgende partner, of de volgende baan… Maar zo vaak vergeten we dat geluk een inside job is.

“Geluk is geen toestand om te bereiken, maar een manier van reizen.”
-Margaret Lee Runbeck

Op zoek naar geluk

Het streven naar geluk is voor de meeste mensen een voortdurende bezigheid, maar misschien zoeken we op de verkeerde plaatsen. 

Dit zijn plaatsen waar ongelukkige mensen naar geluk zoeken:

 • In hun volgende aankoop. 
 • In hun volgende salaris. 
 • In hun volgende relatie. 
 • In hun volgende fysieke verbetering.
 • In hun volgende competitie. 
 • In hun volgende baan. 
 • In hun volgende afleiding
 • Bij de volgende persoon om hun problemen op te lossen.

Wanneer we uiteindelijk geconfronteerd worden met de realiteit dat we ons nog steeds niet gelukkig voelen, dan begint het echte onderzoek. Als je zo’n beetje alles hebt wat je wilt en je toch niet gelukkig voelt, wat zou je dan meer gelukkig kunnen maken? Andersom, als je niet alles hebt wat je dacht dat je wilde hebben en toch gelukkig bent, waarom zou dat dan zijn? Het antwoord is in beide gevallen hetzelfde: geluk hangt van jezelf af. 

Mensen kunnen geluk vinden in de moeilijkste omstandigheden. Denk aan de verhalen van mensen die de martelingen en kwellingen van Auschwitz hebben doorstaan. Hoe ze te midden van zoveel dood en vernietiging, konden overleven en zelfs in staat waren de mensen vergeven die hen zo onmenselijk behandelden? Het lag niet aan de bezittingen die ze bij zich hadden, want ze hadden niets. Lag het aan de mentaliteit die ze hadden?

Je gelukkig voelen is een manier van leven. Het zijn niet de dingen die we in ons leven hebben. Het is de manier waarop we alles wat zich in en rond ons leven afspeelt internaliseren. Je geluksgevoel hangt af van hoe je de omstandigheden om je heen ziet en verwerkt. 

Hoe gelukkig te blijven in een wereld van ups en downs

Als je geluk echt wilt kwantificeren, kijk dan naar degenen die blij en gelukkig zijn te midden van alle omstandigheden die op hun pad komen. Het is gemakkelijk gelukkig te zijn, dankbaar te zijn en het goede in het leven te zien als alles goed gaat. Maar echt karakter kweek je wanneer we ons tevreden kunnen voelen op de momenten dat het leven ons onaangenaamheden voorschotelt. Het is op die momenten dat iemands ware karakter en geluksfactor zich openbaart. 

Als we iets geleerd hebben de afgelopen jaren, is dat alles in een mum van tijd veranderbaar is. Gezondheid kan komen en gaan. Geld kan zowel overvloedig als schaars zijn. We kunnen mensen om ons heen verliezen, maar daarentegen ook nieuwe mensen ontmoeten. Als ons geluksgevoel gebonden is aan allerlei steeds veranderende externe bronnen, dan zal ons gevoel van welbevinden ook heel onzeker zijn. We zullen op die manier een bipolaire vorm van geluk ervaren, omdat we volledig afhankelijk zijn van dingen en mensen die we niet kunnen controleren.

Wees de thermostaat, niet de thermometer

Hoe kunnen we de controle over ons eigen leven behouden of terugkrijgen? Martin Luther King jr. zei ooit: “Wees de thermostaat in je leven, niet de thermometer.” De thermometer registreert alleen de temperatuur. De thermostaat daarentegen verandert de temperatuur. Als het te koel is in huis, zet je de thermostaat gewoon wat hoger en het wordt warmer. Pas je niet aan aan de temperatuur van de samenleving. Wees de thermostaat die dient om de temperatuur van de samenleving te veranderen. Is het donker en koud, laat je eigen licht meer schijnen. Jij bent het zelf die kan kiezen hoe je leven zal verlopen. Je bent de schrijver van je eigen levensscript. 

Het betekent dat je proactief bent in je leven in plaats van reactief. Het vereist dat we stoppen met het zoeken naar geluk buiten onszelf. Je eigen geluksthermostaat kun je zelf regelen. King’s temperatuurmetafoor beschrijft ook de werking van de menselijke geest. Te vergelijken met een meditatiebeoefening. 

Geluk is gebaseerd op onze gedachten en waarneming. Laten we in onszelf kijken.

Geluk is een innerlijke reis

Onze geest heeft de neiging een thermometer te zijn. Hij volgt alles wat opkomt, of het nu gaat om gedachten of emoties, en als we niet mindful zijn kunnen we afdwalen in ons denken. 

Mindful zijn is als een thermostaat. Als je merkt dat je je angstig en onzeker voelt en al je problemen herkauwt, breng je je aandacht terug naar het huidige moment. Met andere woorden: als er een gedachte of emotie opkomt, kijken we ernaar, noteren die en keren terug naar ons anker, de adem. Mindfulness is toeschouwer zijn in de stroom van gedachten en tevens rusten in het centrum van je ervaring. Mindfulness gaat over stilstaan bij wat zich aandient. Net als een thermostaat die de temperatuur verandert, leiden we de aandacht van onze geest steeds weer terug naar de ademhaling. 

Boeddhisme zegt dat lijden voortkomt uit het vasthouden aan dingen die we leuk vinden en het wegduwen van dingen die we niet leuk vinden. Hierin licht de sleutel tot geluk. 

Echt geluk is genieten van het heden, zonder angstige afhankelijkheid van de toekomst, ons niet vermaken met hoop of vrees, maar tevreden zijn met wat we hebben, wat voldoende is, want wie zo is, wil niets.”
– Seneca

Geluk is zelfliefde. Als we onszelf goed behandelen, zullen we vreugde vinden. Een rijk persoon is misschien geen gelukkige ziel. Een arm persoon staat ook niet gelijk aan ellende.

Hier zijn drie gebieden om je aandacht op te richten:

 • Wees trouw aan jezelf: kies activiteiten en doelen die passen bij je persoonlijkheid, interesses en waarden.
 • Behandel anderen vriendelijkheid: hoe we anderen behandelen heeft invloed op hoe we ons voelen over onszelf. Vergeet daarbij ook niet jezelf liefdevol te behandelen.
 • Tel je zegeningen: dankbaarheid, samen met liefde en vreugde, is de zuiverste, hoogste vorm van energie die ons ter beschikking staat. Train de hersenen om waarderend te denken en te zoeken naar het goede in het leven, in plaats je te concentreren op de negatieve aspecten ervan. Denk niet “als ik gelukkig wordt, zal ik dankbaar zijn.”  Denk in plaats daarvan “Ik voel me dankbaar” en je zult het geluk vanzelf aantrekken. De weg naar geluk is dankbaarheid.

Bron: Global Heart


Je kunt ook interesse hebben in: 

Vijf hindernissen voor geluk en hoe je ze kunt overwinnen

Je hebt alles maar je voelt je niet gelukkig – wat nu?

Translate »