Verander je taal, verander je leven

(Global Heart | Esther Haasnoot) Hoe subtiele verschuivingen in de woorden die je gebruikt een wereld van verschil kunnen maken.

Het wonder van taal

Verbaas jij je ook wel eens over het wonder van taal? Want wanneer je er goed over nadenkt bevatten woorden magie. In de loop van de menselijke evolutie hebben we geleerd woorden te ontwikkelen en verfijnen. Om lettergrepen en klanken samen te stellen, die iets betekenen. Woorden hebben de kracht om gemeenschappen te vormen. Ze kunnen mensen en beschavingen opbouwen en ook vernietigen.

Onze hele realiteit is gevormd door woorden. Het is de taal die uiteindelijk onze relaties bepaalt en betekenis geeft aan de gebeurtenissen in ons leven. Maar omdat taal  een integraal onderdeel is van onze ervaring, houden we er zelden rekening mee.

“De emotionele omgeving die jij door je gedachten creëert, is bepalend voor alles wat je in je leven meemaakt en aantrekt”.
– Esther Hicks

Woorden hebben invloed op de menselijke ervaring. Dit is echt geen overdrijving: onze woorden creëren de wereld die wij beleven. We praten elke dag tegen onszelf zonder er echt bij stil te staan wat voor impact zelfpraat op ons heeft.

Herken de impact van je woorden

Voor de meesten van ons is dit nogal voor de hand liggend, vooral als het gaat om de woorden die we met anderen gebruiken. We hebben geleerd om na te denken over wat we zeggen, omdat woorden consequenties hebben. We schrijven zorgvuldig  onze berichten. We spreken met anderen op specifieke manieren. Om onze gedachten accuraat over te brengen of om een specifieke reactie te bewerkstelligen. Maar zelden breiden we dit bewustzijn uit. Als het gaat om de woorden met dezelfde zorgvuldigheid te gebruiken  in de eindeloze gesprekken die wij met en over onszelf voeren. Verander je zelfpraat en alles kan veranderen.

We hebben allemaal een relatie met onszelf. De manier waarop we met en over onszelf praten draagt bij in hoe we ons voelen. Alleen al door het gebruik van woorden kunnen we een gevangenis voor onszelf bouwen, ze kunnen ook bevrijden. Want we kunnen beperkingen ontwerpen of mogelijkheden creëren door slechts een zin te veranderen.

De verhalen die wij onszelf vertellen creëren de emoties die wij ervaren. En die zijn weer van invloed op de relaties met anderen. Gebruik de kracht van woorden in de richting van waarheid en liefde. Althans, als dat is wat je wilt ervaren. Door subtiele verschuivingen in taal, creëren we belangrijke verschuivingen in ons leven.

De magie van woorden is van jou om mee te spelen

“Wanneer je de manier verandert waarop je naar dingen kijkt, veranderen de dingen waar je naar kijkt”
Wayne Dyer

Wanneer de woorden “zou”, “moeten”, of “zou moeten” verschijnen in onze taal, is dit meestal een teken dat we druk uitoefenen op onszelf. Bijvoorbeeld om onszelf aan een willekeurige standaard te houden. Als we tegen onszelf zeggen dat we iets moeten, voelen we vaak onaangename emoties zoals schuldgevoelens, angstgevoelens of zelfs schaamte. Maar we kunnen dezelfde doelen bereiken, met veel minder emotionele schade, door eenvoudigweg meer zelfbekrachtigende taal te gebruiken. De emotionele druk neem af wanneer we de woorden “zou”, “moeten”, of “zou moeten” vervangen door de woorden “liever”, “willen” of “kiezen”.

Zinnen als “ik kan dit niet”, “ik ben niet goed genoeg” of “ik ben er niet goed in”, werken belemmerend. Daarentegen, zinnen als “dit is een uitdaging”, “ik ben aan het leren”, “dit geeft groei” geven zelfbekrachtiging en zetten je op het pad van nieuwe mogelijkheden. Je kunt het!

Bron: Global Heart


Je kunt ook interesse hebben in:

Slim omgaan met onzekere situaties – 4 tips

Hoe morele verontwaardiging kan transformeren tot sociale verandering

Translate »