Deze ‘ruimtearcheoloog’ ontdekte met Google Earth al 17 piramides en een verloren stad die 3000 jaar begraven lag

(Nine For News | Robin de Boer) Egyptoloog Sarah Parcak, die Google Earth gebruikt om archeologische vindplaatsen te ontdekken en schatten te redden uit handen van plunderaars, was vrijdagavond te gast bij Stephen Colbert. Parcak kreeg voor haar werk onlangs de TED-prijs en een miljoen dollar subsidie.

Met behulp van satellietsystemen ontdekte ze tot dusver 17 piramides in Egypte, duizenden verloren nederzettingen en tombes en zelfs een verloren Egyptische stad die al 3000 jaar begraven lag.

“Dankzij oude geschriften wisten we van een plaats genaamd Tanis, maar vanaf de grond zouden we hem waarschijnlijk nooit gevonden hebben,” aldus Parcak. “Zelfs niet als we er overheen zouden lopen.”

 

Minder dan één procent

De nieuwe ‘ruimtearcheologie’ stelt onderzoekers in staat historische kaarten te hertekenen. Van begraven Mayaruïnes in Centraal-Amerika tot verborgen bouwwerken in de zijderoute in Azië. De luchtbeelden maken duidelijk dat archeologen de omvang van vroegere menselijke nederzettingen enorm onderschatten.

Parcak schat dat minder dan één procent van het oude Egypte anno 2015 is ontdekt en opgegraven. Met een nieuwe satellietcamera kan ze objecten van minder dan 30 centimeter groot waarnemen. “We kunnen nog net geen potscherven zien liggen vanuit de ruimte.”

Bron: Nine For News


Je kunt ook interesse hebben in:

Mysterieus iets gevonden op Google Earth. Onderzoekers staan voor een raadsel. Enig idee wat dit is?

 

Translate »