Boeddhistische monnik vertoont bijzondere hersenactiviteit tijdens meditatie

(Earth matters | Carolina van der Lande) Mattieu Ricard, een 66-jarige Tibetaanse monnik en moleculair bioloog, wordt door sommigen wel de gelukkigste man op aarde genoemd. Hij is bekend als persoonlijk vertaler van de veertiende Dalai Lama, en is schrijver van verschillende boeken over oosterse filosofie en boeddhisme.

Neurowetenschappers van de universiteit van Wisconsin hebben nu aangetoond dat jaren van intensieve meditatie grote invloed hebben gehad op de werking van zijn hersenen. Ze plaatsten 256 sensoren op zijn hoofd om zijn hersenactiviteit te meten, terwijl Ricard zich concentreerde op compassie. Tijdens deze meditatie bleek dat zijn brein enorm veel gammastraling produceerde; tot wel tien keer het normale niveau! Daarbij bleek ook de prefrontale cortex intense activiteit te vertonen. Dit hersengebied wordt onder andere geassocieerd met de sensatie van geluk.

De wetenschappers bestudeerden ook andere monniken, waarvan sommigen tot wel 50.000 meditaties hadden gedaan. Ook bij hen werden significante veranderingen van de werking van het brein geconstateerd. Maar zelfs bij monniken die slechts drie weken lang twintig minuten per dag hadden gemediteerd, werden al subtiele veranderingen gemeten.

“Meditatie is een soort sport voor de hersenen; hoe vaker je het beoefent, hoe beter je erin wordt”, zegt Ricard. “Het boeddhisme probeert het mechanisme van gelukkig zijn en lijden te ontrafelen. Het is de wetenschap van de geest.”

Bron: Earth Matters

Translate »