Geluidsoverlast schaadt dieren – en we weten niet eens hoeveel

(Global Heart | Esther Haasnoot) Van bouwprojecten tot drukke wegen, vliegtuigen en spoorwegen, menselijk lawaai is overal. Geluidsoverlast is een onzichtbare oorzaak van stress, die ernstige risico’s inhoudt voor de gezondheid en het welzijn van mens en dier.

De effecten van geluidsoverlast

Lawaai is een van de grootste vervuilers in onze huidige samenleving, maar het risico wordt vaak over het hoofd gezien.

Lawaai is een afleidend, soms beangstigend of zelf een fysiek pijnlijk geluid. De gevolgen van lawaai voor mensen variëren van lichte irritatie tot leer- en geheugenproblemen, permanente gehoorschade en hartziekten.

Geluidsoverlast veroorzaakt een stimulans voor het centrale zenuwstelsel en deze stimulans maakt bepaalde hormonen vrij. Dit verhoogt het risico op hypertensie. En dit is in verband gebracht met vele andere cardiovasculaire en cerebrovasculaire ziekten zoals hartaanvallen en beroertes.

Wanneer we een achtergrondgeluid horen, hebben de hersenen het vermogen om zich aan dit geluid aan te passen, Maar zelfs als je je niet bewust bent van het lawaai, stimuleert dit toch je biologische systeem.

Geluidsoverlast schaadt dieren

Abnormaal hard geluid, zoals bij wegverkeer, vliegvelden, booreilanden, concerten, in fabrieken, of op bouwplaatsen, wordt gereguleerd om het menselijk gehoor te beschermen. Maar voor dieren is lawaai niet geregeld.

Pijn en angst zijn sterke indicatoren van slecht welzijn. Uit onderzoek is gebleken dat geluidshinder verband houdt met een slechtere gezondheid van de mens, maar deskundigen zeggen dat het ook gevolgen kan hebben voor in het wild levende dieren. Van het verstoren van hun communicatie tot het beïnvloeden van hun woonplaats, en de efficiëntie waarmee zij naar voedsel zoeken.

Wilde dieren lijden bijvoorbeeld onder chronische stress, hebben vruchtbaarheidsproblemen en veranderen hun trekroutes in reactie op lawaai.

Onhoorbaar geluid (trillingen) kan dieren zelfs pijn doen door hun interne lichaamsdelen fysiek door elkaar te schudden. Bij vissen kunnen trillingen van extreem lawaai de zwemblaas beschadigen, wat op zijn beurt gevolgen heeft voor hun gehoor en drijfvermogen. 

Het verband tussen lawaai en angst

Eén luidruchtige gebeurtenis zoals een plaatselijk muziekfestival, vuurwerk of extreem weer kan bij dieren een langdurige angst opwekken. Het maakt dat dieren zich verstoppen of menselijke troost zoeken. 

Primaten, vogels en kikkers kunnen zich op korte termijn aanpassen aan een lawaaiige omgeving door luider te vocaliseren, vergelijkbaar met het verhogen van onze stem op lawaaiige feestjes. Maar de gevolgen op lange termijn van het feit dat dieren hun manier van communiceren moeten veranderen, zijn niet bestudeerd.

geluidsoverlast

Hoe je kunt helpen

Gebruik natuurlijke middelen om je dier te helpen, ontspannen en te kalmeren. Voorkomen is altijd beter dan genezen en dat geldt ook voor te veel stress bij je trouwe viervoeter.

Een van die dingen die je kunt doen, is ervoor zorgen dat je hond zijn energie kwijt kan. Dat kun je doen door met je hond te gaan wandelen, spelen of sporten.  Dit werkt heel ontspannend voor je hond. Als je voor afleiding wilt zorgen, is het goed om met je hond te spelen. Mentale stimulatie is net zo effectief als lichaamsbeweging. Denk aan zoekspelletjes of speciale hondenpuzzels. Koop een speeltje, bijvoorbeeld een bal waar je gezonde hapjes in kunt stoppen. Daarmee biedt je je hond of kat afleiding en kun je hem verleiden om te werken voor een traktatie of beloning.

Als je huisdier gestrest is door lawaai, let dan goed op menselijke activiteiten die geluid produceren (zoals stofzuigen en muziek luisteren) en hoe de omgeving de geluidsgolven weerkaatsen. Geluidsgolven kunnen worden geblokkeerd en teruggekaatst door materialen als beton, metaal en glas, waardoor het geluid erger wordt.

Je kunt je huisdier beschermen tijdens luidruchtige gebeurtenissen, zoals onweer en vuurwerk, door te zorgen voor een extra ruimte om aan het lawaai te ontsnappen. Wat zachte kussens of dekens in een hol helpen geluiden te absorberen. Een stapel dekens om onder te kruipen, zelfs zonder hol, helpt om het geluid te blokkeren. 

Als je zelf gespannen bent, probeer dan kalm en rustig te blijven. Dieren pikken onze emoties feilloos op. Zo voorkom je dat ze nog verder in de stress raken. Probeer een gestrest dier niet te kalmeren door ze iets lekkers te geven. Hij  zal gespannen gedrag daardoor al snel associëren met een beloning, en zo houd je de stress alleen maar in stand.

Kies voor natuurlijke alternatieven

Een dier medicijnen geven tegen de angst is een optie, maar veel dierenliefhebbers gaan liever voor natuurlijke alternatieven.

Bach Rescue druppels

Voorkomen is beter dan genezen. De Bach Rescue druppels zijn op natuurbasis en bestaan uit een bloesemmix. Je kunt ze veilig gebruiken bij het ontspannen en geruststellen van je hond.

Bach Rescue Druppels Pets is een 100% natuurlijke remedie die een dier ondersteunt wanneer hij te maken krijgt met spannende tijden. De druppels van Bach Rescue voor dieren zijn direct te gebruiken bij spanning. Voeg de druppels aan het drinkwater toe of meng door het voer van het dier. Ook kun je de dosering op poten, klauwen of oren druppelen, zodat deze door de huid wordt opgenomen.

Speciaal honden- en kattenvest

Dit Thundershirt oefent een bepaalde druk uit op het lichaam van je hond of kat. Veel dieren worden hier meteen rustig en ontspannen van.

Aromatherapie

Omdat honden een sterk ontwikkeld reukvermogen hebben, speelt geur een belangrijke rol in hun omgeving. Met een bepaalde geur kun je de gemoedstoestand van je hond beïnvloeden. Zo zijn er speciale, natuurlijke oliën waarvan de geur honden aan hun moeder doet denken. Aan veiligheid, liefde en geborgenheid. Dat kalmeert ze vrijwel direct.

Massage en borstelen

Wie zich weleens laat masseren, weet al hoe ontspannend dat is. Voor een dier geldt hetzelfde. Een massage of borstel momentje kan al wonderen doen. Probeer deze massageborstels eens.

Kalmerende snacks voor katten en honden

Geef je huisdier een kalmerings-supplement op natuurlijke basis en gebruik ze als beloningssnack. Bijvoorbeeld vlak voor een stressvolle situatie, zoals een autorit, vuurwerk of een heftige onweersbui. Deze snacks zitten vol gezonde kruiden en vitaminen.

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

De voordelen van huisdieren voor kinderen

Dierenarts biedt gratis medische zorg aan huisdieren van daklozen

Translate »