Okra: de verrassende held in de strijd tegen microplastics

(Global Heart | Esther Haasnoot) Volgens nieuw onderzoek is okra – je weet wel, de groene vingervormige peul die vaak wordt toegevoegd aan allerlei gerechten – een waardevol wapen in de strijd om microplastics uit ons drinkwater te krijgen.

Wat zijn microplastics?

Microplastics zijn fragmenten van plastic die voortdurend afbreken in steeds kleinere stukjes die in alle uithoeken van de wereld terechtkomen en een hoop schade veroorzaken. Microplastics kunnen van grotere voorwerpen afsplinteren – zoals boodschappentassen, waterflessen of PVC-buizen – en in de natuur terechtkomen.  Ze kunnen ook van producten als toiletartikelen en cosmetica afbrokkelen en door de gootsteen worden gespoeld. De kleine deeltjes plastic komen overal ter wereld op het land en in het water terecht, waar ze zich in alarmerende dichtheden ophopen en gezondheidsproblemen veroorzaken. Omdat microplastics zo minuscuul worden, is het ongelooflijk moeilijk om te voorkomen dat ze in een omgeving terechtkomen (inclusief in dieren en ons eigen lichaam), ze te monitoren of ze te verwijderen.

 

Hoe okra ons drinkwater kan zuiveren

Hoewel sommigen mensen misschien niet zo dol zijn op okra vanwege de slijmerige, kleverige textuur, is het juist deze kwaliteit die het mogelijk maakt om microplastics op een veilige manier uit water te filteren.

Om plastic microdeeltjes uit gemeentelijke watervoorraden te verwijderen, voegen waterzuiveringsinstallaties gewoonlijk chemicaliën aan het water toe die flocculanten worden genoemd. Deze vormen klonters waaraan kleine deeltjes blijven kleven. Als de klonters microplastics groot genoeg zijn kunnen ze gemakkelijker uit het water worden verwijderd.

Helaas kunnen vlokmiddelen zoals polyacrylamide onder bepaalde omstandigheden zelfs giftig worden. Daarom besloten Dr. Rajani Srinivasan en zijn collega’s van de Tarleton State University in Texas op zoek te gaan naar veiliger alternatieven, door verbindingen te onderzoeken die worden gewonnen uit verschillende planten die geschikt zijn voor levensmiddelen.

Na wat experimenteren bleek dat polysacchariden uit okra in combinatie fenegriek het beste werken bij het verwijderen van microplastics uit zeewater, terwijl diezelfde okra polysacchariden in combinatie met tamarinde het meeste effectief werken op zoet water.

Afhankelijk van factoren zoals de verhouding van de polysacchariden en de waterbron, presteerden de op planten gebaseerde flocculanten even goed of zelfs beter dan polyacrylamide. En wat belangrijk is, als extra bonus kunnen de okra-verbindingen worden gebruikt in bestaande waterzuiveringsinstallaties, zonder enige aanpassing aan de installaties of processen.

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Monniken maken gewaden van gerecycled plastic

Waarom kan niet al het plastic afval worden gerecycled?

Translate »