Vissen maken ‘verbijsterende’ geluiden bij hersteld koraalrif

(Global Heart | Esther Haasnoot) Luister naar de vissen: wetenschappers registreren ‘verbijsterende’ geluiden bij hersteld koraalrif.

Levendig geluidsbeeld toont aan dat Indonesisch rif, eens verwoest door de visvangst, weer gezond wordt

Van gejoel tot gesnor, van klikken tot grommen en van misthoorns tot lachsalvo’s: een kakofonie van bizarre visgeluiden heeft aangetoond dat een koraalrif in Indonesië snel weer gezond is geworden. Veel van de geluiden waren nog nooit eerder opgenomen en de vissen die deze oproepen doen, blijven mysterieus, ondanks het gebruik van onderwaterluidsprekers om met sommigen van hen te “praten”

Het rif was destijds verwoest door explosie-visserij, waarbij explosieven worden gebruikt om alles in het gebied te verdoven of te doden. De koralen worden nu hersteld, maar de wetenschappers wilden weten of de vele andere wezens die riffen bewonen ook terugkeren.

Visuele onderzoeken missen gecamoufleerde dieren en dieren die alleen ’s nachts naar buiten komen, dus wendden de onderzoekers zich tot het geluid van het rif. Ze ontdekten dat het levendige geluidslandschap dicht bij dat van riffen lag die nog nooit waren beschadigd.

Gezonde koraalriffen trekken vissen aan op zoek naar een thuis

Een gezond koraalrif bruist van het leven en is een van de meest luidruchtige plekken in de oceaan. Geluid is van cruciaal belang voor het overleven van het rif, omdat bijna alle bewoners, van koralen tot schaaldieren tot vissen, nakomelingen produceren die het eerste deel van hun leven in de open oceanen doorbrengen. Ook gebruiken ze signalen en geluiden als baken om terug te keren.

Rifgeluiden zijn gunstig voor sommige zeedieren, die ze gebruiken om riffen te lokaliseren. Riffen zijn een bron van voedsel en geven beschutting. Voor onderzoekers suggereren recente studies dat geluidsopnamen een effectieve en economische manier kunnen zijn om de gezondheid van kwetsbare koraalriffen te beoordelen, aangezien riffen de neiging hebben stil te vallen omdat dieren ze verlaten wanneer de omstandigheden niet geschikt zijn.

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Deze prachtige onderwater sculpturen helpen bij het herbouwen van koraalriffen

Ondergedomplelde sculpturen in het onderwatermuseum van het Great barrier reef

Translate »