Waarom we meer zonsopgangen en zonsondergangen moeten zien
(Global Heart | Esther Haasnoot) Dit is waarom het kijken naar prachtige zonsopgangen en zonsondergangen je emotionele gezondheid verbetert.
De invloed van zonsopgangen en zonsondergangen op je emotionele gezondheid
Word je vaak wakker met een somber humeur? Neem dan een paar minuten de tijd om ‘s avonds naar de zonsondergang te kijken, of sta wat eerder op om naar een schitterende zonsopkomst te kijken. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Exeter zou je je na zo’n ervaring wel eens beter kunnen voelen.
Tijd doorbrengen in de natuur
Studie heeft aangetoond dat tijd doorbrengen in de natuur onder een strakblauwe hemel je mentale gezondheid een boost kan geven, maar het nieuwe onderzoek suggereert dat het kijken naar een zonsondergang of zonsopgang misschien een extra boost kan zijn voor je emotionele toestand. Dat geldt zelfs voor zonsondergangen op schilderijen of screensavers.
Volgens de Britse onderzoekers blijkt dat het kijken naar zonsondergangen ‘s avonds of het opkomen van de zon ‘s ochtends leidt tot een verhoogde waarneming van natuurlijke schoonheid en een toename van gevoelens van “ontzag”.
Ontzag gevoelens
“Als je iets groots en overweldigends ziet of iets dat een gevoel van ontzag oproept, kunnen je eigen problemen minder belangrijk worden en maak je je er minder zorgen over.” – Alex Smalley, een promovendus aan de Universiteit van Exeter in Engeland.
Ontzag is een emotie die moeilijk te definiëren is, laat staan op te wekken, maar de auteurs van het onderzoek geloven dat de toegenomen gevoelens van ontzag door het kijken naar zonsondergangen of zonsopgangen iemands humeur kunnen verbeteren, positief sociaal gedrag kunnen bevorderen en positieve emoties kunnen opwekken. Al met al kan het nemen van een moment om de dagelijkse ritmes van onze planeet te waarderen helpen om het algehele welzijn te verbeteren.
Natuurlijke fenomenen
Het onderzoeksteam richtte zich niet alleen op zonsopgangen en zonsondergangen; ze keken ook naar zeldzamere gebeurtenissen, zoals regenbogen, onweersbuien en sterren- of maanverlichte luchten. Al deze fenomenen veranderden de mate waarin mensen schoonheid en ontzag ervoeren in verschillende landschappen en beelden in vergelijking met zonnige, blauwe luchten.
We kennen allemaal de drang om een foto te maken van een schitterende zonsondergang of een prachtige regenboog. De term ‘zonsondergang’ heeft meer dan 300 miljoen hashtags op Instagram. Sommige mensen zeggen zelfs bereid te zijn om een premie te betalen om deze fenomenen te ervaren, maar natuurlijk kunnen we ze allemaal gratis ervaren.
Een beetje vroeger opstaan voor zonsopgang of een wandeling maken om de zonsondergang te zien, kan de moeite waard zijn. De “wauwfactor” die met deze fenomenen gepaard gaat, kan gevoelens van schoonheid en ontzag losmaken, die op hun beurt positieve gevolgen kunnen hebben voor het mentale welzijn.
Je locatie kan van invloed zijn op wat je kunt zien
De invloed van dergelijke fenomenen kan volgens de onderzoekers sterk variëren afhankelijk van waar mensen wonen. Voor mensen die aan de oostkust wonen, is een zonsopgang misschien gemakkelijker te zien. Ondertussen kunnen mensen in het westen gemakkelijker zonsondergangen zien.
Wat als je de zonsondergang of zonsopgang blijft missen?
Je bent laat wakker geworden. De luchtvervuiling is hoger in de atmosfeer. Wolken staan in de weg. Je woont in een sterk verstedelijkt gebied. Een gebouw blokkeert je zicht op de hemel. Een schitterende zonsondergang laat zich niet altijd zien. Maar zelf als je een zonsondergang niet realtime of persoonlijk kunt zien kun je van de voordelen profiteren. De studie maakt gebruik van digitale natuur stimuli, zoals een screensaver, om iemands emoties te testen.
Het werkt ook met een app genaamd Portal, die immersieve technologie gebruikt om de verbeelding van mensen mee te nemen naar mooie plekken over de hele wereld. In beide gevallen, rapporteerden mensen positievere emoties, stemmingen en een versterking van cognitieve functies die vaak worden ervaren wanneer mensen fysiek tijd doorbrengen in de natuur.
Groen voorschrijven
“We zijn als westerse bevolkingsgroepen erg vervreemd geraakt van de natuurlijke wereld”, zegt Smalley. Volgens hem zou het aanmoedigen van mensen om zonsondergangen en zonsopgangen te ervaren kunnen bijdragen aan het verbeteren van hun welzijn. “Groen voorschrijven” zou prima kunnen werken als onderdeel van een behandelplan, waarbij de natuur een belangrijke therapeutische rol speelt. Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Environmental Psychology.
Bron: Global Heart
Je zou ook interesse kunnen hebben in:
Luister naar deze ontspannende bosgeluiden van over de hele wereld
Een gemeenschapstuin doet veel meer dan groenten en fruit verbouwen