DIYLifestyleRecepten

Rozenwater maken

(Wiki How) Rozenwater kan duur en moeilijk te vinden zijn, maar het is gelukkig gemakkelijk te maken. Als je eenmaal je rozenwater gemaakt hebt, dan kun je het gebruiken om smaak te brengen aan pasteitjes en taarten, of je kunt het gebruiken in zelfgemaakte verzorgingsproducten. Je kunt het ook gebruiken als toner en om je bedlinnen op te frissen.

Dit artikel zal je 4 methodes laten zien om rozenwater te maken

Ingrediënten

Ingrediënten voor op olie gebaseerd rozenwater

  • Twaalf druppels etherische olie van rozen
  • 240 ml gedestilleerd water

Ingrediënten voor rozenwater gemaakt van gedroogde rozenblaadjes

  • Een glazen pot (een grote inmaakpot met grote vulopening)
  • Een kwart kopje rozenblaadjes, gedroogd
  • 300 ml heet, gedestilleerd water

Ingrediënten voor rozenwater gemaakt van verse rozenblaadjes

  • Een kopje rozenblaadjes (ongeveer twee rozen)
  • 475 ml gedestilleerd water
  • Een theelepel wodka (optioneel)

Ingrediënten voor rozenwater gemaakt van gemalen rozenblaadjes

  • 500 gram rozenblaadjes
  • Gedestilleerd water (zoveel als nodig)

rozenwater maken


Rozenwater met etherische olie maken

1.Verzamel alle benodigdheden. Naast de etherische olie van rozen en het gedestilleerde water heb je ook een glazen pot nodig; als je dit gaat gebruiken om te vernevelen, dan zul je ook een vernevelingflesje nodig hebben. Zorg ervoor dat je een flesje van glas of van een hoge kwaliteit plastic neemt. Neem geen flesje van metaal of een lage kwaliteit plastic.
2. Vul de glazen pot met water. Zorg ervoor dat je gedestilleerd water gebruikt, en geen kraanwater. Kraanwater bevat vaak nog bacteriën. Als je nergens aan gedestilleerd water kunt vinden, kook dan wat gefilterd water en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
3. Voeg twaalf druppels etherische olie van rozen toe. Je zult dit eerst moeten oplossen in een paar theelepels wodka, want anders zal het gewoon drijven op het wateroppervlak. Zorg dat je echte etherische olie gebruikt, en geen parfumolie. Parfumolie zal je alleen de geur geven, maar niet de andere eigenschappen die gevonden worden in rozen en pure etherische oliën.
4. Sluit de pot stevig en schud het dan. Doe dit een tijdje zodat de olie met het water kan vermengen.

5. Overweeg om het rozenwater in een ander potje te doen. Je kunt het rozenwater in de pot bewaren, maar je kunt het ook met een trechter in een vernevelingsflesje gieten en het gebruiken om je linnengoed en je gezicht te verfrissen.

Rozenwater met gedroogde rozenblaadjes maken

1. Verzamel alle benodigdheden. Je zult in aanvulling op de gedroogde rozenblaadjes en het hete water ook twee glazen inmaakpotten en een zeef nodig hebben.
2. Stop de gedroogde rozenblaadjes in een van de potten. Als je dit water wilt gebruiken om mee te koken, overweeg dan om gedroogde blaadjes te verzamelen van eetbare rozen zoals de Rosa damascena, Rosa gallica en Rosa centifolia.Deze zullen je de beste smaak geven.

3. Giet heet water, van de kook af, over de rozenblaadjes. Zorg ervoor dat je gedestilleerd water gebruikt, welke vrij zijn van bacteriën. Je kunt gefilterd water gebruiken als je geen gedestilleerd water kunt vinden.

4. Dek de pot af en laat het water afkoelen. Dit zal tien tot vijftien minuten duren, afhankelijk van de kamertemperatuur.
5. Leg een theezeefje op de lege pot. Je gaat het rozenwater in deze pot gieten, waarbij het zeefje de rozenblaadjes eruit zeeft.
6. Giet het rozenwater in de pot. Schenk het water voorzichtig op het zeefje, zodat het water in de lege pot loopt, en de blaadjes opgevangen worden in het zeefje. Als je al het water in de nieuwe pot gegoten hebt, kun je de blaadjes weggooien.

7. Sluit de pot goed af en zet hem in de koelkast. Het rozenwater is een week houdbaar, dus gebruik het voor die tijd.

rozenwater maken

Rozenwater maken met verse rozenblaadjes

1. Kies een paar verse, geurige rozen uit en spoel ze af. Hoe verser de rozen zijn, hoe beter het resultaat zal zijn. Probeer rozen te vinden die biologisch en bestrijdingsmiddelvrij gekweekt zijn. Het is niet te garanderen dat je alle chemicaliën eraf kunt spoelen. Probeer je ook te beperken tot slechts één soort roos. Elke soort heeft zijn eigen uitgesproken geur, en door ze te mengen kan het resultaat minder goed ruiken. Zorg ervoor dat je de rozen goed afspoelt om van eventueel vuil, insecten en bestrijdingsmiddelen af te komen.

  • Als je dit water wilt gebruiken om mee te koken, overweeg dan om eetbare rozen te kiezen zoals de Rosa damascena, Rosa gallica en Rosa centifolia.

2. Pluk de rozenblaadjes eraf en gooi de rest van de roos weg. Je moet genoeg blaadjes verzamelen om een kopje te vullen. Twee rozen zou, afhankelijk van de maat van de rozen, hiervoor genoeg moeten zijn.

3. Doe de rozenblaadjes in een steelpannetje en giet er water over. Zorg ervoor dat de rozenblaadjes goed verdeeld zijn en dat het water niet te hoog boven de blaadjes uitkomt. Je rozenwater zal minder lekker geuren als je teveel water gebruikt.

  • Overweeg om maximaal één theelepel wodka toe te voegen. Dit zal de geur niet beïnvloeden, maar het zal het rozenwater wat langer houdbaar maken.

4. Doe een deksel op de pan en zet hem op een “laag” vuur. Breng het water niet aan de kook; als je het te heet laat worden, zul je de kleur en andere eigenschappen verpesten. Na ongeveer twintig minuten zul je zien dat de rozenblaadjes wat bleker worden, en dat het water de kleur van de blaadjes overneemt.

5. Plaats een zeefje op een grote inmaakpot. Zorg ervoor dat de pot goed schoon is, en dat hij groot genoeg is voor 475 ml water. De rozenblaadjes zullen eruit gefilterd worden door het zeefje.

6. Giet het rozenwater in de inmaakpot. Gebruik beide handen om de pan boven de pot te houden en het voorzichtig te kantelen. Giet het water met de rozenblaadjes voorzichtig op het zeefje. Het water zal door het zeefje in de pot lopen, en de rozenblaadjes zullen in het zeefje achterblijven.

  • Overweeg om een klein flesje te vullen met wat van het rozenwater. Een kleiner flesje zal gemakkelijker zijn in het gebruik dan een grote inmaakpot. Wanneer het flesje leeg is, kun je het gemakkelijk bijvullen met rozenwater uit de grote inmaakpot.

7. Bewaar het in de koelkast. Rozenwater blijft in de koelkast ongeveer een week goed.Het blijft wat langer goed als je er wodka aan toegevoegd hebt.

Rozenwater maken met gemalen rozenblaadjes

1. Verdeel de rozenblaadjes over twee bergjes. Je zult eerst het ene hoopje gebruiken en het andere hoopje later.

2. Maal het eerste hoopje fijn met gebruik van een vijzel en stamper. Terwijl je de rozenblaadjes maalt, kunt er sap vrij; dit sap zul je gebruiken om je rozenwater van te maken. Je kunt de rozenblaadjes ook in een zeefje wrijven; plaats het zeefje op een pot en wrijf de rozenblaadjes tegen het gaas, met de achterkant van een lepel.

3. Stop het rozenwater en de geplette rozenblaadjes in een keramische kom. De pot of kom mag ook van glas zijn. Laat het rozenwater en de rozenblaadjes een paar uur in de kom zitten; dit zal ervoor zorgen dat het vocht nog meer verzadigd raakt.

4. Voeg de rest van de rozenblaadjes toe, en laat het 24 uur staan. Roer de verse blaadjes door de geplette rozenblaadjes. Bedek de schaal en laat het 24 uur lang ongestoord staan.

5. Giet hierna het rozenwater en de rozenblaadjes in een glazen of keramische steelpan. Gebruik geen metalen pan omdat dit zal reageren met de oliën.

6. Laat het rozenwater en de blaadjes sudderen op een laag vuurtje. Zet de steelpan op het fornuis en zet het vuur laag. Laat de rozenblaadjes sudderen. Haal, als het water begint te borrelen, de pan van het vuur.

7. Giet het rozenwater door een zeefje in een pot. Je kunt ook een koffiefilter gebruiken, of kaasdoek. Blijf dit herhalen tot er geen stukjes rozenblaadjes meer in het rozenwater zitten.

  • Als je het rozenwater wilt gebruiken als een tonic, dan kun je het verdunnen met wat gedestilleerd water tot je de juiste sterkte hebt.

8. Sluit de pot goed af en laat het een paar uur in de volle zon staan. De warmte van de zon zal helpen om de natuurlijke werkzame oliën eruit te halen.

9. Bewaar het rozenwater in de koelkast. Het water is ongeveer een week houdbaar.

Tips

  • Je rozenwater zal sterker geuren naarmate je sterker geurende rozen kiest.
  • Er zijn veel soorten rozen, en ze hebben allemaal een eigen unieke geur. Beperk je keuze tot een type roos om te voorkomen dat je verschillende geuren mengt.
  • Rozenwater is een fantastisch idee voor een cadeau. Je zou een cadeaumandje kunnen maken met je zelfgemaakte rozenwater, een rozenmassageolie, zeepjes en kaarsen.
  • Je kun je zelfgemaakte rozenolie gebruiken als tonic of parfum. Je kunt het ook vernevelen over je linnengoed en die lekker laten ruiken.
  • Voeg rozenwater toe aan je zelfgemaakte verzorgingsproducten.
  • Breng taartjes, snoepgoed, pasteitjes en theemelanges op smaak met rozenwater.
  • Rozenwater heeft veel goede eigenschappen, zoals; antiseptisch, antibacterieel en ontstekingremmend. Het kan ook gebruikt worden als tonic om de natuurlijke pH-waarde van je huid weer in balans te brengen.
  • Als je een vernevelingsflesje wilt gebruiken, kies er dan een van glas, of van een hoge kwaliteit plastic.

Waarschuwingen

  • Gebruik geen kraanwater. Kraanwater bevat vaak bacteriën. Gebruik daarom alleen gedestilleerd water of gekookt gefilterd water.[16]
  • Gebruik nooit metalen potjes of potjes van een lage kwaliteit plastic om je rozenwater in op te slaan. Metalen flesjes kunnen reageren met de natuurlijke oliën in rozenwater. De chemicaliën van plastic flesjes van lage kwaliteit kunnen oplossen in het rozenwater, waarbij de kwaliteit omlaag gaat.

Benodigdheden

Materialen die je nodig hebt voor rozenwater van etherische oliën

  • Een glazen pot
  • Een vernevelingsflesje

Materialen die je nodig hebt voor rozenwater van gedroogde rozenblaadjes

  • Twee hittebestendige glazen potten
  • Een zeefje

Materialen die je nodig hebt voor rozenwater van verse rozenblaadjes

  • zeefje
  • Een gesteriliseerde glazen pot met een inhoud van 475 ml
  • Een klein flesje (optioneel)

Materialen die je nodig hebt voor rozenwater van geplette rozenblaadjes

  • Een vijzel en stamper
  • Een keramische kom
  • Een keramische of glazen steelpan
  • Een zeefje, kaasdoek of koffiefilters
  • Een glazen pot