Nieuwe Europese wet zorgt ervoor dat bedrijven niet meer kunnen verdienen aan ontbossing
(Bright Vibes | Sam Goutbeek) Het Europees Parlement en onderhandelaars van de Europese lidstaten zijn overeengekomen om ontbossing, veroorzaakt door Europese productie en consumptie, verder in te dammen.
Nieuwe Europese wet
In een persbericht stelde de Europese Commissie: “De nieuwe wet zorgt ervoor dat veelgebruikte producten op de Europese markt niet langer zullen bijdragen aan de ontbossing en de aantasting van bossen in Europa of ergens anders ter wereld.” Een grote stap richting een duurzamere aarde met beschermde bossen en regenwouden en inheemse gemeenschappen die daar leven.
Wet blokkeert winst maken op ontbossing
Zodra de nieuwe wet in werking treedt, heeft die effect op bedrijven die prodcten verkopen zoals koffie, cacao, soja, vlees, hout, palmolie en rubber. Ook bedrijven die secundaire producten maken, zoals leer, chocolade of meubels moeten zich aan de nieuwe wet houden. De nieuwe regels verplichten bedrijven tot grondig onderzoek en rapporteren over de producten die ze op de Europese markt willen brengen of willen exporteren. De bedrijven moeten kunnen aantonen dat hun product zonder ontbossing tot stand is gekomen. De lidstaten zullen controleren of bedrijven zich aan de wet houden. Het niet volgen van de regels kan leiden tot boetes voor zowel lidstaten als bedrijven die in overtreding zijn. Met de nieuwe wet wordt winst maken op ontbossing tegengegaan.
De aankondiging van de nieuwe wet kwam op 6 december, een dag voordat de COP-15 top over biodiversiteit begon. De nieuwe wet treedt waarschijnlijk in januari 2023 in werking, waarna bedrijven 18-24 maanden hebben om zich aan te passen aan de nieuwe regels.
Ontbossing is een groot probleem
Iedere minuut worden 30 voetbalvelden aan bos gekapt. Dat zijn zo’n 500 bomen per seconde en ongeveer 15 miljard (!) per jaar. Dat moet kappen, want met het verdwijnen van bos verdwijnt ook het leefgebied van een hoop wilde dieren. Voor dieren wordt het lastig om voedsel en soortgenoten te vinden. Door het verdwijnen van hun habitat komen dieren steeds vaker in contact met mensen, wat gevaarlijke situaties oplevert voor ons én de dieren. Voor inheemse volkeren is de ontbossing ook een ramp. Zij leven van het bos en beschermen de regenwouden vaak al eeuwenlang, maar raken door de boskap letterlijk ontworteld.
Volgens John Hyland, woordvoerder van Greenpeace, beschermt de nieuwe wet de natuur en inheemse gemeenschappen niet voldoende. “De EU moet de blik verbreden en de natuur in haar geheel beschermen, niet alleen maar de bossen.” Inheemse mensen wijden vaak hun leven aan het beschermen van hun leefgebied.
Bron: Bright Vibes
Je kunt ook interesse hebben in: