Sterke toename tumoren bij zeedieren in Stille Oceaan | VS en media negeren radioactiviteit van Fukushima

(Earth Matters) In de Stille Oceaan worden bij steeds meer zeedieren grote, bloederige tumoren gezien waardoor de zorg ontstaat dat de voedselketen in de oceaan op grote schaal besmet is met radioactieve isotopen afkomstig van de kernramp van Fukushima.

Helaas heeft geen enkele instantie in de VS het oceaanwater of de dieren getest op deze contaminatie, waardoor het onbekend is hoeveel Amerikanen radioactieve vis en andere zeedieren consumeren. In maart 2011 leidden een zware aardbeving en een tsunami tot een drievoudige meltdown in de Daiichi kerncentrale in het Japanse Fukushima. Hierdoor kwam een enorme hoeveelheid radioactief afval vrij dat vrijwel geheel in de Stille Oceaan terechtkwam. In juni 2015 bevestigden onderzoekers dat straling afkomstig uit Fukushima door de oceaanstromingen was meegevoerd en bij de Amerikaanse westkust was aangekomen. Uiteraard zwommen er al vier jaar lang migrerende vissen voor deze kust.

 

Vreemde en onbekende tumoren

Kort na de ramp in Fukushima vonden waarnemers al vreemde tumoren bij vissen in Alaska. Volgens het Local Environmental Observers Network (LEO) in Hydaburg in de staat Alaska zijn er in het afgelopen jaar meerdere rapporten verschenen over gezwellen bij zalmen, ook in gevallen waarin de vis aan de buitenkant helemaal gezond leek. “In al de jaren dat ik nu al vis, heb ik nooit eerder vissen gevangen die er zo uitzien”, zei vrijwilliger Sam Kunaknana van LEO. “Ik heb laatst nog drie vissen gevangen met dergelijke afwijkingen en deze keer was er een bij waarbij er een gezwel uit de bek groeide.” Ook bij haring uit de oceaan en bij marenen gevangen voor de kust van Canada komen vreemde gezwellen voor. De tumoren zijn ook vissers en zeebiologen opgevallen. En ze komen niet alleen voor bij vis in Alaska, maar bij zeedieren in de gehele Stille Oceaan.

De mysterieuze tumoren zijn waargenomen bij dieren variërend van garnalen tot zeesterren en van zeeleeuwen tot walrussen. IJsberen en zeezoogdieren verliezen ook zonder duidelijke reden hun haar, wat een vroeg symptoom is van vergiftiging met radioactieve stoffen. Verder weg, in de wateren rond Australië, zijn ook twee nieuwe, verontrustende, fenomenen opgedoken. Zo maakt het Journal of Fish Diseases melding van een mensenhaai waarbij een tumor van 30 centimeter doorsnede uit zijn bek groeide. “Dit was een uniek geval, want we hebben nooit eerder een mensenhaai met een tumor gezien”, zei co-auteur van de studie Rachel Robbins. Tot nu toe werd zelfs aangenomen dat haaien vrijwel immuun zijn voor tumoren. Toch hebben onderzoekers kort geleden ook een tumor ontdekt op de kop van een koperhaai, eveneens voor de kust van Australië. Verder is ook een menselijk type huidkanker opgedoken bij een vis die zwom tussen de koralen van het Australische Great Barrier Reef.

 

Radioactieve isotopen hopen zich op in spieren en botten

De oorzaken van deze tumoren zijn nog steeds onbekend, maar de besmetting met radionucliden uit Fukushima is een zeer waarschijnlijke verklaring. Onder de isotopen die in de Stille Oceaan terecht zijn gekomen, zijn cesium-137 en strontium-90 die zich beide ophopen in de dieren die ze binnen krijgen. Dit betekent uiteraard ook dat deze isotopen zich ophopen in het lichaam van de mensen die deze besmette vis eten. Vooral strontium-90 vormt een ernstig probleem omdat het zich in het menselijk lichaam gedraagt als calcium en het zich daarom in de botten ophoopt. Hierdoor neemt de kans op botkanker en kanker van het bloed sterk toe.

Veel vissoorten, waaronder ook zalm, migreren elk jaar naar Alaska via dezelfde stromen die radionucliden uit Fukushima naar gebieden ten oosten van Japan voeren. Daarom is het heel waarschijnlijk dat deze vissen al vier jaar lang radioactieve stoffen binnen krijgen en dat ze als gevolg hiervan nu kanker krijgen. Maar denk maar niet dat de regering onderzoek doet dat deze hypothese kan bevestigen of ontkrachten. De overheid kan vol vertrouwen zeggen dat er ‘geen bewijs’ is dat radioactiviteit in zeedieren die afkomstig is van Fukushima een bedreiging vormt voor de volksgezondheid. Maar dat komt omdat er geen onderzoek naar gedaan is. (Bron artikel: SuperStation95.com)

Bron: Earth Matters

Translate »