GenezingGezondheidOnderzoekTechnologieZiekte

Geluidstherapie helpt mogelijk tegen migraine en hoge bloeddruk

(Health Bytes) Wetenschappers hebben mogelijk een nieuwe methode gevonden die effectief werkt tegen hoge bloeddruk en migraine. In twee afzonderlijke onderzoeken hadden bloeddruk- en migrainepatiënten zichtbaar minder klachten na geluidstherapie sessies, genaamd ‘HIRREM’ (High-resolution, Relational, Resonance-based, Electroencephalic Mirroring)

Herstel verstoorde balans

Bij deze vorm van geluidstherapie wordt de hersenactiviteit met behulp van sensoren op verschillende punten op het hoofd gemeten. De hersenactiviteit wordt vervolgens geanalyseerd, en laat op basis van wiskundige berekeningen specifieke tonen horen op de koptelefoon van de deelnemer. Hierdoor verandert de balans van de hersengolven.

Als het geluid wat de rechterkant van je hersenen doorgeeft aan je hersenen niet overeenkomt met het geluid wat aan de linkerkant wordt doorgegeven, dan vindt er een correctie plaats. Je hersenen zijn slim genoeg om dit proces van zelfregulatie in gang te zetten. Door meerdere sessies train je dus je hersenen om dit gedrag opnieuw te vertonen, op het moment dat de balans verstoort is.

Resultaat bij migrainepatiënten

Volgens de wetenschappers bleek uit de studie naar 52 migrainepatiënten, dat zij na therapie minder last hadden van symptomen als duizeligheid, hoofdpijn en stemmingswisselingen. De geluidstherapie zou bij deze patiënten helpen bij het in balans brengen van het autonome zenuwstelsel. Deze zorgt voor de communicatie tussen je hersenen en je organen.

Werking autonome zenuwstelsel

Het autonome zenuwstelsel controleert en coördineert alle automatische functies van je lichaam, zoals de hartslag, spijsvertering en ademhaling. De twee delen waaruit het bestaat zijn: het sympathische en het parasympathische stelsel. De sympathische zenuwen werken als je actief bent. Je hart en ademhaling worden dan hoger, de zintuigen werken beter, maar je spijsvertering zal minder hard werken. Het parasympathische stelsel is juist actief als je lichaam in rust is. Door de parasympathische zenuwen wordt dan de bloedtoevoer naar je organen groter en zal je spijsvertering harder gaan werken, maar in dat geval zal je hartslag en je ademhaling langzamer zijn.

Verlaging van hoge bloeddruk

In de studie naar bloeddruk patiënten bleek na ongeveer 18 therapiesessies in 10 dagen dat een deel zichtbaar een minder hoge bloeddruk had. De therapie zorgde ervoor dat het sympatisch stelsel minder actief opereerde en het parasympatische stelsel juist meer, wat leidde tot verlaging van de bloeddruk.
Volgens onderzoekers heeft de therapie hetzelfde effect als na het gebruik van medicatie.

Therapie zonder nadenken

Voorgaande onderzoeken hebben al de effectiviteit van deze therapie aangetoond bij patiënten met slaapproblemen, depressie en stress. Volgens onderzoeker Charles Tegeler van de Wake Forest school of medicine staan er daarom vervolgstudies gepland om de resultaten uit dit onderzoek kracht bij te zetten.

Hij geeft aan dat het voordeel van deze therapie is, dat je niet continu bewust bent van het proces, omdat er geen cognitieve skills vereist zijn (je er niet bij hoeft na te denken). Terwijl de niet-invasieve (niet in het lichaam aangebracht) elektroden op je hoofd aangesloten zijn kun je tegelijkertijd bijvoorbeeld een dutje doen of een boek lezen. Hierin verschilt deze therapie met bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie.

Bron: Health Bytes


Je kunt ook interesse hebben in:

Is regelmatig saunabezoek goed voor de bloeddruk?

Invloed van voeding op migraine: wat eet je wel en wat niet?