Hartkloppingen door stress; oorzaak of gevolg?

(Levenscode | Albert Sonnevelt) Hartkloppingen door stress; een teken van je lichaam om serieus te nemen. In een periode met veel stress maken mensen zich vaak veel te druk. Ze kunnen hun hoofd niet leegmaken en blijven maar doorgaan. Op een gegeven moment geeft het lichaam signalen dat het genoeg is. Een van deze signalen is het krijgen van hartkloppingen. Dit is een direct gevolg van stress. Hieronder geven we een paar tips om hartkloppingen door stress te voorkomen.

Haal heel bewust adem

Als je gestrest bent dan zit je ademhaling vaak veel te ‘hoog’ wat op zijn beurt weer hartkloppingen tot gevolg heeft. Zorg er daarom voor dat je niet te snel ademhaalt.

Ga even rustig zitten en wees je heel bewust van je ademhaling. Adem in door je neus en adem uit door je mond. Zorg dat je ademt vanuit je buik en niet vanuit je borstkas.

Je zult merken dat je ademhaling en daarmee je hartslag een stuk rustiger wordt. Bovendien zorgt deze oefening ervoor dat je je even helemaal ontspant.

Zoek afleiding

Mensen raken vaak in paniek wanneer ze last hebben van hartkloppingen door stress. Dit is nergens voor nodig. Hartkloppingen zijn in principe het bewustzijn dat je je eigen hart voelt kloppen. Een normale hartslag is ongeveer zeventig slagen per minuut. Een afwijkende hartslag houdt vaak maar een paar minuten aan en is niets om je zorgen om te maken.

Sta er in ieder geval niet te veel bij stil want dan maak je het vaak alleen maar erger. Merk je dat je toch een beetje paniekerig raakt zoek dan afleiding. Lees een boek of kijk een film.

Als je geen tijd hebt om uitgebreid iets te gaan doen dan kan het ook helpen om aan iets positiefs te denken. Bijvoorbeeld een mooie vakantie uit je verleden of juist een verre reis die je nog graag wilt maken. Focus je even compleet daarop en je zult zien dat de hartkloppingen snel af zullen nemen.

Minder met cafeïne, alcohol en roken

Als je al last hebt van stress en dit uit zich in hartkloppingen doe dan rustig aan met cafeïne en alcohol, deze zorgen juist sneller voor hartkloppingen. Groene thee is een goede vervanging als warme drank en gaat stress juist tegen. Verse fruitdranken met veel vitamine B en vitamine C zijn ook een gezonde optie.

Verder heeft roken een negatief effect op hartkloppingen.

Veel mensen nemen een sigaret omdat ze denken dat dit ontspannend werkt maar het tegenovergestelde is juist waar: door roken verhoogd je bloeddruk en raak je dus veel meer gestresst. Doorbreek deze vicieuze cirkel door te stoppen met roken, je zult je al snel een stuk fitter en meer relaxed voelen.

Praat erover of schrijf het op

Veel mensen hebben de neiging om alle problemen op te kroppen waardoor ze er op een gegeven moment niet meer uitkomen. Ze gaan malen, de bloeddruk neemt toe met hartkloppingen als gevolg.

Je hoeft niet meteen naar een psycholoog maar het kan helpen om je problemen of dingen waar je tegenaan loopt eens te bespreken met je partner of met een goede vriend of vriendin.

Vaak kijken anderen er op een manier tegenaan die je zelf nog niet bedacht had en komen soms met onverwachte oplossingen. Als je echt moeite hebt met het bespreken van je emoties dan kun je het ook opschrijven.

Zet alles eens goed op een rijtje en kijk welke oplossingen je kunt bedenken om de stressvolle situatie aan te pakken.

Wil je hartkloppingen door stress voorkomen of verhelpen?

Raadpleeg eerst een arts. Je kunt zelf ook veel doen door het verhogen van  je mentale en fysieke veerkracht.

Bron: Levenscode


Je kunt ook interesse hebben in:

8 ontwenningsverschijnselen van het stoppen met koffie

Moeilijk kunnen ontspannen – 4 rustgevende tips

Translate »