DiverseGlobal ProjectInspiratieMensheidMilieu

Nigeriaanse school accepteert plastic flessen als betaling voor lesgeld

(Global Heart | Esther Haasnoot) Een school in Nigeria accepteert plastic flessen als schoolgeld. Dit maakt onderwijs toegankelijker en tegelijkertijd de lokale gemeenschap schoner.

Nigeriaanse school accepteert plastic flessen als schoolgeld

De Morit International School in Ajegunle, een dichtbevolkt gebied in Lagos, Nigeria, heeft een project bedacht waarbij leerlingen hun schoolgeld kunnen betalen met plastic flessen. Op deze school staat één plastic fles gelijk aan één naira. Ouders brengen een heleboel plastic flessen mee om ze te wegen en te verkopen en zo het schoolgeld van hun kinderen te betalen. Hoewel het uitsluitend de verantwoordelijkheid van de ouders is om de flessen te verzamelen voor de betaling van het schoolgeld, wordt elke leerling aangemoedigd om vijf flessen per dag mee te nemen om hen te leren hoe ze “milieubewuste kinderen voor de toekomst” kunnen zijn.

Hoe het programma werkt

In het kader van het programma kunnen studenten minimaal 20 plastic flessen per semester meenemen om hun studiegeld te betalen. De school werkt samen met een recyclingbedrijf, Chanja Datti, om de plastic flessen in te zamelen en te recyclen. De flessen worden gesorteerd, schoongemaakt en verwerkt tot nuttige producten zoals textiel, meubels en bouwmaterialen. Dit initiatief helpt niet alleen het milieu schoon te houden, maar vergroot ook het bewustzijn over het belang van duurzaam leven, recycling en het verminderen van plastic afval.

RecyclesPay onderwijsproject

De oprichter van Morit International School, ook bekend als Green Minds Academy, Patrick Mbamarah, richtte de school oorspronkelijk op als een manier om iets terug te geven aan de maatschappij. Hij zag dat er steeds meer kinderen vanwege armoede niet naar school gingen, dus zorgde hij ervoor dat het schoolgeld voor zijn school zo laag mogelijk was. Maar zelfs met deze lagere tarieven hadden gezinnen nog steeds moeite om het schoolgeld te betalen.

“Het schoolgeld was 10.200 naira ($22,6) voor de kleuterschool en 11.200 naira ($24,33) voor de basisschool. Maar tot mijn verbazing hadden veel ouders nog steeds financiële problemen en konden ze het schoolgeld niet betalen,”
– Mbamarah.

Toegankelijk onderwijs 

Gelukkig bleef Mbamarah zich inzetten voor toegankelijk onderwijs voor kinderen in zijn buurt. Hoewel hij aanvankelijk zelf financiële problemen had, weigerde hij zijn droom op te geven en koos hij ervoor om nieuwe alternatieven voor fondsenwerving te onderzoeken. Daarbij ontdekte hij een nieuwe oplossing die niet alleen de financiële problemen van de gezinnen in zijn buurt oploste, maar ook het probleem van plastic afval aanpakte. Zo ontwikkelde hij het RecyclesPay onderwijsproject, een duurzaam project waarmee ouders het schoolgeld van hun kinderen kunnen betalen met plastic flessen. Mbamarah’s doorzettingsvermogen bij het overwinnen van hindernissen en het vinden van een oplossing heeft een enorme impact op zijn gemeenschap en dient als inspiratie voor anderen.

Werken aan een duurzame toekomst

Dit project is een geweldig voorbeeld voor hoe scholen sociale problemen kunnen aanpakken en tegelijkertijd onderwijs en duurzaamheid kunnen bevorderen. De inspanningen van het programma om een gezonder ecosysteem te bevorderen hebben ook voordelen op de lange termijn voor het gebied. Vandaag de dag verzamelen de mensen in de buurt vrijwillig afgedankte plastic flessen van straat en bewaren ze het recyclebare materiaal om aan de school te geven.

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Gratis ontbijt haalt 500 meisjes weer naar school in Jemen

Deze winkel voor studenten accepteert geen geld, alleen goede daden