Ouderen moeten ook sporten

(Welingelichte Kringen | Gilles Dijkman) Sport heeft niet alleen een positieve werking op het hart en het lichaam, maar is ook goed voor onze hersenen. Vooral de hersenen ouderen hebben profijt bij voldoende lichaamsbeweging. Uit een Oostenrijkse studie van het Instituut voor Moleculair Biologie en Biochemie in Graz blijkt dat fitte deelnemers betere resultaten behaalde voor diverse cognitieve tests: ze hebben een beter geheugen, kunnen beter plannen, nemen betere beslissingen en zijn over het algemeen slimmer.

Hiervoor bekeken de onderzoekers de gegevens van 877 burgers met een gemiddelde leeftijd van 65 jaar oud. De proefpersonen werden eerst aan een fitnesstest onderworpen, waarbij het lichaamsgewicht en de maximale hartslag in een rusttoestand werd gemeten. Daarna maakten de deelnemers aan het onderzoek verschillende tests om hun geheugen, motorische vaardigheden en handelingssnelheid te meten. Tevens werd er een MRI-scan uitgevoerd om te bekijken of er eventuele schade te zien was aan de hersenen van de proefpersonen. Uit de tests blijkt dat de hersenen van de mensen die lichamelijk fit zijn, in een betere conditie verkeren: hun brein zag er jonger uit op de MRI-scan en ze behaalde betere scores bij de cognitieve tests.

De onderzoekers kunnen niet vertellen welke sport de beste resultaten oplevert op latere leeftijd, maar het is duidelijk dat voldoende lichamelijke beweging ook voor ouderen van belang is om de hersenen gezond te houden. De positieve effecten van het sporten worden hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door de hogere zuurstofopname tijdens de fysieke inspanningen.

Translate »