Dit radiostation speelt muziek gemaakt door bomen

(Global Heart | Esther Haasnoot) Hidden Life Radio nodigt je uit om te luisteren naar de “muziek van de bomen”.

Muziek gemaakt door bomen

Voor de openbare bibliotheek in  Cambridge, Massachusetts, maakt een meer dan 80 jaar oude beukenboom muziek. Terwijl de koperbeuk ((Fagus sylvatica) fotosynthetiseert, water absorbeert en verdampt, meet een door zonne-energie aangedreven sensor die aan een tak is bevestigd, de microspanning van al die onzichtbare activiteit. Geluidsontwerper en muzikant Skooby Laposky koppelde een toonsoort en notenbereik aan de veranderingen in deze elektrische activiteit, en veranderde zo de alledaagse biologische processen van de boom in een etherisch lied.

Je kunt de muziek van de bomen zelf beluisteren door te luisteren naar Laposky’s kunstproject Hidden Life Radio , dat het bewustzijn over bomen en het verdwijnende bladerdak wil vergroten door een muzikale “stem” voor de bomen te creëren. Op Hidden Life Radio zijn ook de muzikale geluiden te horen van twee andere bomen in Cambridge: een honing sprinkhaan boom en een rode eik, die zich beide buiten andere filialen van de bibliotheek van Cambridge bevinden.

Hoe het werkt

Elke boom heeft een door zonne-energie aangedreven sonificatieset op een van zijn takken die de verborgen activiteiten van de boom meet en vertaalt in muziek. De uitzending van Hidden Life Radio is een muzikale compositie die zich in real-time ontvouwt en 24 uur per dag loopt, van het uitlopen van de bladeren in de zomer tot het vallen van de bladeren in november. Omgevingsfactoren zoals het weer hebben direct invloed op hoe de compositie wordt vormgegeven. Sommige dagen zijn ze stil, vooral als het een paar dagen niet geregend heeft en ze uitgedroogd zijn. Het project eindigt in november, wanneer de bladeren vallen – een “natuurlijke cyclus voor het project om te eindigen,” zegt Laposky, “wanneer er geen bladeren meer zijn om verbinding mee te maken.”

Aandacht voor het belang van bomen

Volgens onderzoek verloor Cambridge tussen 2009 en 2014 jaarlijks ongeveer 16,4 acres aan bladerdak, wat een enorm verlies is als je bedenkt dat boomkruinen van cruciaal belang zijn voor steden: ze zorgen voor verkoeling in de zomer, verminderen luchtvervuiling, zuigen koolstof op en bieden voordelen voor de geestelijke gezondheid. Een deel van het verlies aan bomen is te wijten aan stadsontwikkeling en het kappen van bomen om plaats te maken voor woningen, parkeerplaatsen enzovoort. Bomen worden ook gekapt vanwege plagen en ziekten.

“De meeste mensen houden waarschijnlijk van bomen, maar houden er niet altijd rekening mee,” zegt Laposky, die wijst op een aandoening die “plantenblindheid” wordt genoemd, waarbij mensen de flora in hun eigen omgeving niet opmerken. “In steden zijn de bomen er wel, maar tenzij ze schaduw bieden of je er appels van plukt, heb ik het gevoel dat mensen niet per se stilstaan bij bomen en hun belang.”

De naam Hidden Life Radio is geïnspireerd op dat boek “The Hidden Life of Trees”, geschreven door de Duitse boswachter Peter Wohlleben, waarin de sociale netwerken en de “voelende” vermogens van bomen in detail worden beschreven. Laposky  hoopt dat mensen afstemmen op Hidden Life Radio en tijd besteden aan het luisteren naar de bomen. De radio station heeft ook een archief met weersinformatie, zodat mensen kunnen teruggaan en horen hoe de bomen op verschillende dagen en onder verschillende omstandigheden klinken.

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Luister naar deze ontspannende bosgeluiden van over de hele wereld

Album met vogelgeluiden staat op vijfde plaats Australische hitlijst

Translate »