Waarom jonge ouders uit elkaar gedreven worden

(Welingelichte Kringen | Gilles Dijkman) Tegenwoordig scheiden ouders van jonge kinderen steeds vaker. Zweedse onderzoekers van de Universiteit van Gotenburg hebben zeven factoren geïdentificeerd, die er voor zorgen dat dergelijke relaties op de klippen lopen.

Volgens de onderzoekers hebben de volgende factoren een negatieve impact op een relatie en kunnen ze uiteindelijk leiden tot een scheiding bij jonge ouders: spanningen die voortkomen uit het ouderschap, stressvolle omstandigheden, een gebrek aan intimiteit, onvoldoende communicatie tussen de partners, verschillende persoonlijkheden en interesses, geen commitment voor elkaar en de relatie of de negatieve effecten van een verslaving. Daarnaast waren een laag opleidingsniveau en werkloosheid ook risicofactoren voor een scheiding.

Voor de studie vulden 452 koppels een wetenschappelijke vragenlijst in die de relatie beoordeelde op vijf verschillende punten: consensus, cohesie, tevredenheid, sensualiteit en seksualiteit. Alle koppels in de studie spraken Zweeds als moedertaal en waren voor het eerst ouder van een gezond kind. De gemiddelde leeftijd bij het begin van het onderzoek lag op 30,3 jaar voor de moeders en 32,4 jaar voor de vaders. De vragenlijst werd op drie verschillende momenten ingevuld: als het kind zes maanden oud was, op 4-jarige leeftijd en op 8-jarige leeftijd. Van de respondenten waren 23 koppels na vier jaar gescheiden en nog eens 16 na acht jaar.

De onderzoekers bekeken de verschillen in de kwaliteit van de relatie tussen de gescheiden koppels en de koppels die na acht jaar nog bij elkaar waren. Op 4-jarige leeftijd waren zowel de seksualiteit als de sensualiteit bijzonder laag bij zowel gescheiden als niet-gescheiden koppels. De grote verschillen tussen de koppels die nog bij elkaar waren en de gescheiden koppels zaten vooral in de tevredenheid, consensus en cohesie in de relatie. Op het moment dat het kind zes maanden oud is, zien de onderzoekers een scheiding al aankomen. De koppels die later gingen scheiden verschilden op dat moment al over diverse zaken met elkaar. Daarnaast waren ze minder tevreden met de relatie, voelden ze minder samenhorigheid en gaven ze hun seksleven een lagere score in vergelijking met de koppels die na de studie nog bij elkaar waren.

Bron: Welingelichte Kringen

Translate »