3 manieren om je lichaam in balans te brengen met behulp van klankhealing en de voordelen
(Global Heart | Esther Haasnoot) Klankhealing wordt al duizenden jaren beoefend om de lichaamstrilling weer in balans te brengen, geestelijke gezondheidsproblemen en emotioneel welzijn te verbeteren, of zelfs boze geesten af te weren.
Klankhealing: wat is het en hoe kun je er baat bij hebben?
De kennis van klanken, ritmes en rituele gezangen was een essentieel bestanddeel van de genezingsrituelen in culturen zoals Sjamanen, Aboriginals, Egyptenaren en Tibetanen. De kracht en de helende kwaliteiten van de klanken worden de laatste jaren weer meer (h)erkend.
Wereldwijde studies tonen aan dat mensen die regelmatig worden blootgesteld aan bepaalde geluiden op bepaalde frequenties, lagere stressniveaus rapporteren, een verbeterde genezing en een vermindering van fysieke pijn.
Aangezien alles een trillingsfrequentie heeft, ook wijzelf, is het logisch dat geluidsfrequenties van invloed zijn op hoe we ons voelen. Dat is de reden waarom bepaalde liedjes en soorten muziek vaak specifieke soorten emoties bij ons teweegbrengen. Geluidsheling, een oude geneeswijze die toonfrequenties gebruikt om het lichaam in een toestand van trillingsbalans en harmonie te brengen, speelt hier ook op in.
Dus, hoe werkt het?
Tijdens een klankhealing sessie, ook wel bekend als een klankbad, ga je meestal op de vloer of een yogamatje liggen, misschien kruip je tegen een knus dekentje aan, en luister je gewoon hoe een beoefenaar verschillende instrumenten bespeelt en je “baadt” in de rustgevende klanken en trillingen. Het energieveld dat door de trillingsfrequentie ontstaat brengt je in harmonie met jezelf en je omgeving.
Je kunt het zien als een “meditatief akoestisch geluidsconcert”. De geluidsfrequenties vertragen de hersengolven tot een diep herstellende toestand. Daardoor wordt het zelfhelende vermogen van het lichaam geactiveerd.
Wat gebeurt er met je lichaam tijdens een klankbad?
Een klankbad is typisch een manier om angst te beheersen, het zenuwstelsel te kalmeren, en alle ideeën en gedachten uit je bewustzijn te verstillen terwijl je contact maakt met je lichaam.
In principe wordt tijdens een geluidsbad de hersengolftoestand veranderd van een normale waaktoestand (bèta) naar een ontspannen toestand (alfa), een droomachtige toestand (theta) en zelfs een herstellende toestand (delta). Terwijl de geest en het lichaam ontspannen, dalen de hartslag en de bloeddruk en wordt onze ademhaling dieper.
Een klankhealing, ook wel soundhealing genoemd, gebruikt de helende kracht van trilling en geluid. De vibraties en het geluid van bijvoorbeeld een klankschaal werken diep in op je lichaam en het hele energiesysteem, tot in je kern!
De koshi chime, Tibetaanse klankschalen, stemvorken, gongs, didgeridoo’s, framedrums, handpans, rainstick, tingsha’s, en de oceandrum, zijn de instrumenten die beoefenaars het meest gebruiken tijdens sessies. Maar, als het met de juiste intentie wordt gebruikt, kan bijna elk instrument worden gebruikt bij klankhealing.
Wat is het doel van een klankbad?
Elk instrument dient een ander doel. Kristallen schalen, bijvoorbeeld, zijn afgestemd op de tonen van de zeven chakra’s. Van de gong wordt gezegd dat hij helpt bij het loslaten van spanning in het lichaam en dat hij het klier- en zenuwstelsel stimuleert.
Hoewel klankgenezing de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen, is het een geneeswijze die al heel lang bestaat. Van vocaal zingen tot instrumenten zoals Tibetaanse klankschalen, sjamanistische drums en meer, je vindt een vorm van geluidshealing in elke cultuur op aarde.
- Geluidstherapie was enorm populair in het oude Griekenland, toen muziek algemeen werd gebruikt om mentale stoornissen te behandelen of zelfs te genezen.
- Oude Egyptenaren gebruikten “vocal toning” om therapeutische klinkerklanken te creëren met stem en adem.
- Aboriginal Australiërs bespelen de didgeridoo al meer dan 40.000 jaar als een klank genezend instrument..
- Klankschalen, afkomstig uit de Himalaya, en ook bekend als Tibetaanse schalen, werden gebruikt als instrumenten voor meditatie en genezing. Misschien ben je wel eens in aanraking gekomen met het gebruik van Tibetaanse klankschalen tijdens een yogabeoefening en voelde je een kalmerend effect.
- Een andere historisch voorbeeld van klankgenezing zijn de klankkamers die de oude Egyptenaren in de piramides creëerden.
Dit zijn maar een paar van de vele vormen van klankheling.
Ben je nog niet verkocht aan deze eeuwenoude praktijk? Lees dan verder voor een aantal voordelen voor het lichaam en geest, wat je kunt verwachten van een klankheling sessie en de verschillende manieren waarop je aan geluidstherapie kunt doen.
7 voordelen van geluidsheling
- Het kalmeert onze zenuwen en ontspant onze geest
Diepe ontspanning is een van de belangrijkste en meest universele voordelen van geluidstherapie. De geluiden dringen door in ons lichaam en geest en brengen het weer in harmonie. Dus als je niets anders meeneemt van een klankhealing sessie, is ontspanning op zich al de moeite waard. Met onze drukke agenda’s en zo veel gaande in de wereld, kunnen we allemaal wel wat chill vibes gebruiken. - Het helpt energetische blokkades op te ruimen
Sommige mensen ervaren diepe genezing tijdens geluidstherapie omdat de geluidstrillingen hun chakra’s openen, zuiveren en in balans brengen en vastzittende energie vrijmaken. Je kunt het vergelijken met een “energetische diepe weefselmassage” die je een evenwichtig en opgeladen gevoel geeft. Geluidstherapie zendt stimulerende trillingen naar de hersenen die de hersenen aanmoedigen om onderdrukte energie los te laten. Wanneer deze genezing plaatsvindt, voel je een fysiek gevoel zoals een tintelend effect of voel je verschillende temperaturen zoals warm of koud. Concentreer je op dit moment op je ademhaling en laat deze gewaarwordingen overgaan. - Het bevordert je gezondheid
Onderzoek heeft al aangetoond dat geluidsheling ongelooflijk heilzaam kan zijn bij het de heling van tal van gezondheidsklachten. Voordelen zijn onder meer een verbeterde slaap, vermindering van chronische pijn en bloeddruk, een verlaagd cholesterolgehalte en een verminderd risico op hart- en vaatziekten en versterking van je immuunsysteem. - Het ondersteunt mentaal, emotioneel en spiritueel welzijn
Deze holistische geneeswijze helpt ook op mentaal en emotioneel niveau. “Sound healing” helpt stress, angst en depressie te verminderen, maakt ook de geest helder en leidt tot een gevoel van geluk en welzijn. - Brengt lichaamscellen in harmonie
Studies suggereren dat gestreste of zieke cellen van frequentie veranderen, en een disharmonische trilling ontwikkelen ten opzichte van de rest van het lichaam. Sound healing kan cellen helpen om weer in harmonie te gaan functioneren. - Het verbetert de aandachtsspanne
Met de pandemie hebben veel ouders geluidstherapie voor hun kinderen overwogen om hun aandachtsspanne te verbeteren. Daarnaast hebben sommige mensen met spraakproblemen een geweldige oplossing gevonden in geluidstherapie. De geluidsfrequenties stellen de hersenen in staat efficiënter te luisteren en de geest op bepaalde taken te richten. - Het helpt bij het verbeteren van relaties
Te veel stress en spanning kan invloed hebben op je persoonlijke of professionele relaties. Met klankhealing wordt je stressniveau onder controle gehouden en kun je ontspannen om na te denken en te bouwen aan je relaties met anderen.
Wat kun je verwachten van een klankhealing sessie
Zoals met de meeste alternatieve geneeswijzen en meditatieve praktijken, is ieders ervaring anders, en kunnen er in elke sessie nieuwe dingen naar boven komen. De meeste mensen zullen zich heel ontspannen en vredig voelen tijdens een klankhealing; sommigen kunnen visualisaties hebben, creatieve downloads ontvangen, of een emotionele doorbraak hebben.
Anderen kunnen naar “de plek” gaan, een “mentale staat waarin je niet helemaal wakker bent en niet helemaal slaapt. Het voelt vaak alsof je vredig door tijd en ruimte zweeft.” Ondertussen kunnen sommige mensen uit een dromerig geluidsbad komen met het gevoel meer opgewonden dan gelukzalig te zijn. Nogmaals, elke ervaring is uniek.
3 soorten klanktherapie die je kunt proberen
- Een klankbad met een groep: In het algemeen is een klankbad een meditatieve ervaring waarbij de aanwezigen “gebaad” worden in geluidsgolven. Het bijwonen van een klankbad is een geweldige manier om de voordelen van klankheling te krijgen, maar dan met een groep. Tijdens een klankbad, dat een beetje lijkt op een uitgebreide savasana in de yogales, ga je liggen en ontspan je je terwijl je baadt in helende geluidstrillingen.
- Een privé sessie: Als groepen niet jouw ding zijn en je de voorkeur geeft aan één-op-één aandacht, kun je ook een privé-sessie voor klankhealing boeken met een getrainde beoefenaar die instrumenten bespeelt zoals Tibetaanse klankschalen of stemvorken, zodat je kunt “baden” in de klanken.
- Een solo sessie: Het geweldige van klankhealing is dat het voor iedereen toegankelijk is en dat je deze helingskunst op eigen houtje kunt beoefenen. Je kunt dit doen door te neuriën, te hummen, te chanten en te zingen. Probeer maar eens twee minuten voor jezelf te neuriën en merk hoe je stemming begint te veranderen. Je kunt ook specifieke frequenties kiezen om te neuriën om bepaalde energiecentra in je lichaam te zuiveren en in balans te brengen.
Klinkt dat nog steeds niet als jouw ding? Gewoon luisteren naar de natuur is al goed voor je gezondheid. Of misschien is schilderen wel iets voor jou.
Note van de redactie:
Deze informatie is bedoeld om je op weg te helpen… zodat je zelf meer onderzoek kunt doen… een beetje dieper graven en vinden wat voor jou werkt. Dit artikel is alleen voor educatieve doeleinden. Heb je klachten, een ziekte of een medische aandoening? Vraag advies bij een (holistische) huisarts of een ander medisch specialist.
Bron: Global Heart
Je kunt ook interesse hebben in:
Slaapliedjes kunnen de gezondheid van premature baby’s in het ziekenhuis verbeteren