Slaapmiddel vermindert empathie en versterkt egocentrisch gedrag

(Welingelichte Kringen | Chantal Ceas) Midazolam, beter bekend onder de merknaam Dormicum, wordt onder andere voorgeschreven bij angstklachten en slapeloosheid. Onderzoekers van de Universiteit van Chicago testten de invloed van het middel op de empathie en het egocentrisch gedrag van ratten.

De mate van empathie van ratten voor andere ratten in nood werd gemeten door hen de kans te geven om deze ratten te helpen ontsnappen uit een gesloten kooi. Eén groep ratten kreeg Dormicum toegediend en de controlegroep geen medicatie.

Ratten uit de controlegroep probeerden hun soortgenoten te bevrijden, maar de ratten die Dormicum kregen toegediend negeerden de ratten in nood. De onderzoekers weten zeker dat de medicatie niet van invloed is op de kracht die nodig is om de kooi te openen. Als er chocoladekoekjes in de kooi lagen, hadden zij daar geen enkele moeite mee.

Van ratten is – zoals van veel zoogdieren bekend – dat ze geneigd zijn om anderen te helpen, omdat dit hen een goed gevoel geeft. Ratten die midazolam kregen lijken dat minder lonend te vinden, omdat ze niet inzien dat de situatie penibel is.

Als dit ook voor mensen geldt zou dit betekenen dat deze medicatie hen minder empathisch en egocentrischer maakt. Ze zijn minder angstig en onrustig en slapen beter, maar ze worden ook apathischer en tonen geen medeleven meer met anderen. Dat kan leiden tot een sociaal isolement en hen de mogelijkheid ontnemen om een goed gevoel te krijgen door iets voor een ander te betekenen.

Bron: Welingelichte Kringen

Translate »